Weekly News

Sytze Zuidema, CEO New Motion ZAKELIJKE MOBILITEIT

3 vragen aan Sytze Zuidema

Als we het hebben over zakelijk vervoer, hoe gaat de elektrische toekomst er dan uit zien?

“Op de middellange termijn, vanaf ongeveer 2020, gaat elektrisch rijden echt mainstream worden. Ook zullen we tal van nieuwe oplaadoplossingen gaan zien. Het aantal huizen en bedrijfspanden met zonnepanelen gaat toenemen. Woningen en bedrijven gaan daarmee dienst doen als elektriciteitsproducent. De elektrische auto speelt hierin een centrale rol voor opslag en gebruik.”


Vaak wordt gesproken over slimme energieoplossingen. Wat is dat in deze context precies?

“Elektrische en hybride auto’s zijn niet alleen bedoeld om energie op te slaan, maar kunnen ook energie aan het net teruggeven. Als het minder hard waait, en windmolens wekken minder energie op, dan kan het netwerk energie terugvragen van aangekoppelde auto’s. Daar merkt de autobezitter helemaal niets van, maar betekent wel dat we geen extra beroep doen op fossiele energie.”


Waar moeten bedrijven rekening mee houden bij implementatie van elektrisch rijden?

“Ook oplaadoplossingen worden slimmer. Als de batterij voldoende is opgeladen, krijgt de automobilist een seintje dat hij de laadpaal vrij kan geven voor de eerstvolgende. Dan zet je de auto even weg om plaats te maken voor een collega. Met dit soort diensten besparen bedrijven wel 50% op hun investering en energiebelasting.”


Delen

Journalist

Related articles