Weekly News

4 manieren om een auto te leasen

Shortlease

Een leasevorm die in Nederland vaste voet aan de grond krijgt, is de Shortlease-variant. De naam zegt waar het om gaat: de gebruiker krijgt een auto voor een korte leaseperiode. Zelfs vanaf een maand is mogelijk. Shortlease valt tussen full operational lease en een huurovereenkomst. Je hebt de flexibiliteit van huren met de gunstige tarieven van lease. Hierbij hoort volledige ontzorging van financiën, onderhoud en vervangend vervoer voor een vast maandbedrag. Deze vorm van leasen, vertelt Harrold van de Ven van ShortleaseLand, is met name populair bij categorieën als startende ondernemers of detacheringsbedrijven bijvoorbeeld.

“Het kan natuurlijk zo zijn dat je als zzp’er of als werknemer een korte periode elders te werk wordt gesteld. Als je vervoer nodig hebt, dan is het zonde om jaren aan een leaseauto vast te zitten. Voor die groep is shortlease een ideale oplossing”, vertelt Van de Ven, die onder zijn klantenkring ook theatergezelschappen heeft die voor een uitvoering elders korte tijd leasevervoer nodig heeft. 

“Ook bij starters is deze vorm populair. Als je nog niet weet of je bedrijf succesvol wordt, heb je met shortlease de mogelijkheid om korte tijd vervoer te regelen.”


Private lease

De afgelopen jaren heeft private lease gigantisch aan populariteit gewonnen. Het zorgt voor veel gemak en leaseprijzen zijn zo laag geworden dat je niet duurder uit hoeft te zijn dan wanneer je een nieuwe auto koopt, rekening houdend met de afschrijving. Private lease biedt als enige leasevorm de mogelijkheid om als particulier een auto te leasen. Dit heeft als voordeel dat je niet meer hoeft te sparen en niet meer hoeft te investeren in een auto. Het enige wat je nodig hebt, is een vast inkomen. Ook kom je niet voor onverwachte verrassingen zoals hoge garagerekeningen te staan en weet je elke maand waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand en hierbij zijn alle autokosten inbegrepen, behalve de brandstof. Ook kun je na afloop van de leaseperiode de auto gewoon weer inleveren. Je hoeft dus geen rekening te houden met de inruilwaarde of de verkoop van de auto. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je een financiële lening aangaat die bijvoorbeeld invloed kan hebben op je maximale hypotheekbedrag.


Financial lease

Bij financial lease is de berijder ook eigenaar van het voertuig en betaalt diegene aflossing en rente. De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar en je hebt volledige flexibiliteit in de kilometrage en looptijd van de auto. Ook kun je kiezen voor gebruikte auto’s die in lagere bijtellingscategorieën vallen.

Afgelopen jaren waren hybride modellen populair vanwege de lagere of zelfs geen bijtelling. Gezien dat fiscale voordeel is het logisch dat de leasewereld hierop inspeelt, zoals Martijn Duivenvoorden van LeaseBijtellingVrij.nl. Dit bedrijf heeft zich toegelegd op hybride en elektrische auto’s.

Martijn Duivenvoorden: “De kostenstructuur van leaseproducten blijft een issue bij bedrijven. Het management wil in een knappe auto zitten, maar er wordt ook gelet op de kosten. Gezien de financiële voordeligheid van semi- en volledig elektrische auto’s zie je dat deze wagens steeds vaker als leaseproduct worden aangeboden.” Wat veel leaserijders nog tussen de oren moeten krijgen, vindt Duivenvoorden, is een simpele rekensom. Oké, een elektrische auto kent een hoger leasebedrag, maar ook lage onderhoudskosten en brandstofkosten. 

“Hetzelfde geldt voor Financial Lease. Gebruikers vinden dat soms minder plezierig, omdat ze zelf verantwoordelijk blijven voor onderhouds- en reparatiekosten. Bij Operational Lease kan je echter te maken krijgen met een hoge afkoop of naheffing. Dat kan financieel nadelig uitpakken.”


Full operational lease

Full operational lease is de klassieke leasevorm en nog steeds erg populair onder veel grote bedrijven en MKB-ondernemers. Ruim 85% van de leaseauto’s in Nederland valt onder deze vorm. Je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle kosten voor de auto zijn inbegrepen (exclusief benzine). De auto is eigendom van de leasemaatschappij en komt dus niet op de balans te staan. De vermogenspositie en de leencapaciteit van de ondernemer blijven dus intact. Ook is het voordelig dat je niet het hele aankoopbedrag in één keer hoeft te betalen, er blijft dus meer geld over voor andere zaken.

Je spreekt een vaste looptijd en kilometrage af en de leasemaatschappij neemt alle bijbehorende zaken zoals onderhoud en verzekering op zich, zelfs als deze hoger uitvallen dan vooraf berekend. Je hebt een volledig overzicht van alle maandelijkse kosten en kunt deze dus makkelijk budgetteren. Bij deze vorm kom je niet voor onverwachte kosten te staan maar houdt wel rekening met een inflexibel contact, mocht de auto overbodig zijn door vertrek van een werknemer loopt het contract gewoon door of krijg je te maken met een hoge afkoopsom.


Delen

Journalist

Related articles