Weekly News

Globalisering is goed voor de economie

Nederland is nog steeds een handelsland. Maar waar vroeger een product vaak in hetzelfde land werd gemaakt, knippen bedrijven tegenwoordig het productieproces steeds vaker op en outsourcen onderdelen naar het buitenland. Want waarom zou je ieder land niet laten doen waar het goed in is? Reden voor bedrijven om bijvoorbeeld bloemen in Kenia te kweken en via de Nederlandse veiling te verhandelen of om een product in Polen te laten assembleren, terwijl de financiële afdeling in Londen zit. “Al die stappen worden via fragmentatie uit elkaar getrokken,” aldus Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.    

Nederland is bijvoorbeeld goed in chemie (Akzo, Unilever), in medische technologie (Philips) en in groente en bloemen. Qua lonen kunnen we dan misschien niet concurreren met Azië en het voormalig Oostblok, qua kennis en productiviteit wel.

Tijdens de crisis daalden import en export logischerwijs, inmiddels zitten we weer op het niveau van voor 2008. We moeten er wel voor waken dat alles hetzelfde blijft. Brakman: “De vergrijzing is een probleem. De overheid moet ingrijpen. Maak het voor vrouwen aantrekkelijker om fulltime te werken, rek de pensioenleeftijd op. Of kijk naar migratie. Dat is in het huidige politieke klimaat misschien geen populair idee, maar we hebben goed opgeleide mensen uit het buitenland nodig voor de knelpunten op de arbeidsmarkt.”

De hoogleraar pleit voor een opleidingssysteem, waarbij we een leven lang leren. Tien jaar geleden wist niemand wat een smartphone was. Over twintig jaar is er weer wat nieuws uitgevonden. “We leiden ook op voor banen die nu nog niet bestaan. Dat betekent dat je ook na je eerste studie moet blijven bijleren of omscholen.”

Het Verenigd Koninkrijk koos vorig jaar voor een brexit. Brakman kent de anti-Europese sentimenten, maar meent dat een nexit internationale handel kwaad doet. “Protectionisme verstoort het mondiale specialisatiemechanisme dat landen instaat stelt te doen waar ze goed in zijn. Globalisering is juist goed voor je economie. In Engeland merken ze nu misschien nog geen negatieve effecten van de brexit, omdat er nog niks is veranderd, maar dat zal over vijf jaar wel anders zijn.”    

Delen

Journalist

Malini Witlox

Related articles