Weekly News

Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics aan Tilburg University FINANCE

Beleggen in vastgoed moet saai zijn

Wanneer de dividendbelasting wordt afgeschaft, kunnen beleggers beter in andere landen naar vastgoed op zoek gaan. Zo’n vaart zal het niet lopen, toch is beleggen in buitenlands vastgoed wel een goed idee. Al is het maar om risico te spreiden. Tip: Zoek saaie markten. In landen die vrijwel nooit in het nieuws komen.

‘Polen is al lang geen ontwikkelingsland meer en heeft een groeiende hoogopgeleide, jonge bevolking. Dat zijn belangrijke trends om te volgen.’

Wanneer het regeerakkoord letterlijk wordt uitgevoerd, zullen beleggers en investeerders in vastgoed massaal en in paniek naar het buitenland vluchten. Pagina 68 meldt immers: ‘Directe beleggingen in vastgoed door beleggingsinstellingen zijn niet meer toegestaan in verband met het afschaffen van de dividendbelasting.' Bedrijven die toch willen investeren in vastgoed moeten hun dividendbelasting dan inwisselen tegen maar liefst 21 procent vennootschapsbelasting.


Vlak na het verschijnen van het regeerakkoord citeerde het Financieele Dagblad fiscalist Wiebe Brink van EY: 'Hiermee worden Nederlandse vastgoedbeleggers afgestraft. Maar daar zit ook het pensioengeld van mensen zoals jij en ik achter.’ 


Dirk Brounen verwacht niet dat de soep daadwerkelijk zo heet gegeten wordt. Volgens de hoogleraar Real Estate Economics aan de Tilburg University zou het wel heel vreemd zijn als Nederland die belasting inderdaad afbouwt, terwijl andere Europese landen juist een tegengestelde ontwikkeling laten zien: “Nederland heeft juist een traditie als fiscale beleggingsinstelling. Ik zie geen enkel steekhoudend argument om die dividendbelasting af te schaffen, behalve misschien wat extra belastinginkomsten op korte termijn.”


“Het gaat in tegen de trend van buitenlandse multinationals”, signaleert Brounen, “en vanuit de sector wordt flink gelobbyd in Den Haag om deze paragraaf tegen te houden.” Nederland heeft de laatste tijd juist de wind mee en trekt steeds meer beleggers uit het buitenland aan.


De politiek is voor beleggers dus geen reden om zich van Nederlands vastgoed af te keren. Al blijft het verstandig om naar het buitenland te kijken. ‘Risicospreiding is altijd goed’, vindt Brounen. ‘Grote Nederlandse partijen doen dat ook. Zij nemen over het algemeen zeer verstandige beslissingen voor de lange termijn. Voor particuliere beleggers is het daarom verstandig om in de slipstream van pensioenfondsen te blijven.’


De komst van internet heeft de grote voordelen van beleggen in lokaal vastgoed tenietgedaan. “Vroeger zat je dicht bij het vuur, maar die specifieke kennis is tegenwoordig voor iedereen digitaal beschikbaar. Je hebt geen lokale makelaar meer nodig om te weten welke panden te koop zijn.”


Waarom dus niet beleggen in het buitenland? En dan het liefst in saaie landen, waar weinig gebeurt. “Kijk naar landen die zelden in het nieuws komen. Noorwegen bijvoorbeeld. Scandinavië is sowieso stabiel. Italië en Spanje liggen politiek en economisch veel gevoeliger.”


Of beleg in opkomende landen. “Polen is al lang geen ontwikkelingsland meer en heeft een groeiende hoogopgeleide, jonge bevolking. Dat zijn belangrijke trends om te volgen.”


Een stabiele markt is belangrijk. “Het moet saai zijn”, vindt Brounen. “Je kunt beter op een stabiele groei van 5 procent per jaar zitten voor de komende jaren, dan gokken op een klap van 10 procent voor volgend jaar alleen.”


Volg de pensioenfondsen en de langetermijntrends. Zoals de vergrijzing die zich in heel Europa voordoet. “Beleg dus in verpleegklinieken of in herbergwoningen die de laatste tijd opkomen. Die zijn gunstiger dan bijvoorbeeld de kantoormarkt die de laatste jaren bovendien onder druk staat, omdat die vanwege de technologische ontwikkelingen juist met minder ruimte toe kan.”


Ook studentenwoningen zijn een interessante beleggingsoptie. Maar ook daar doen zich trends voor die je in ogenschouw moet nemen. “Vroeger maakte het weinig uit waar je studeerde.” Maar dat verandert, ziet de hoogleraar. “De reputatie van universiteiten wint steeds meer aan belang. Dus let op in welke studentenstad je investeert.”

Feit

Prof.dr. Dirk Brounen is hoogleraar Real Estate Economics aan Tilburg University. Voor de Tilburg School of Economics and Management onderzoekt hij onder meer het risico en rendement van vastgoedinvesteringen, duurzaamheid op de woningmarkt en de prestaties van vastgoedmarkten. Aan TIAS, School for Business and Society, is hij Vice Decaan en heft hij het Vastgoed LAB ontwikkeld; een open platform waarin academici van Tilburg University kunnen communiceren met vastgoedprofessionals. 

Delen

Journalist

Marc van der Sterren

Related articles