Weekly News

Martin van der Hoek, Voorzitter Vereniging Voor Credit Management FINANCE

Credit Management kan niet zonder nieuwsgierigheid

‘Credit managers die alert zijn en nieuwsgierig volgen wat er om hen heen gebeurt, zullen hun lering trekken uit deze en andere actualiteiten’

2017 ontwikkelt zich als een jaar dat iedereen zal blijven verrassen. Hoe gaat het verder met Unilever, Shell en TMG? Wat zijn de gevolgen van de verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk? Wat gaat brexit betekenen voor de Britten en hun buitenlandse crediteuren? 


Credit managers die alert zijn en nieuwsgierig volgen wat er om hen heen gebeurt, zullen hun lering trekken uit deze en andere actualiteiten. Verrassingen blijven onverwacht. Verworven informatie over de kredietwaardigheid van afnemers en van landen is grotendeels gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden. Zogenaamde goudgerande kredietrisico’s blijken meer dan eens een illusie te zijn. Dat maakt credit management tot een buitengewoon interessant vak en tot een onmisbaar element in de bedrijfsvoering.


Credit management heeft allereerst een basis nodig: het zich bewust zijn van risico’s. Niet op basis van doemdenken of overdreven angsten, maar vanuit het realistische besef van de eindigheid van zaken. Risicobewuste credit managers kunnen kiezen uit een wereld van informatie en van leveranciers van goederen en diensten, die het nemen van verantwoorde beslissingen gemakkelijk maken.


De eerste informatie krijgen zij in hun eigen opleiding. Het zal niemand verbazen dat ik als voorzitter van de Vereniging Voor Credit Management het belang van een degelijke opleiding voor credit managers vooropstel. Maar informatie is niet alleen beschikbaar in het kader van een opleiding. Talloze uitgevers van kennis en informatie bieden zich aan als leverancier voor credit managers. Informatie over toeleveranciers en afnemers. Over de financiering en de verzekering van risico’s op markten en landen, waarmee zaken kunnen worden gedaan. Over IT-systemen die het werk van credit managers vergemakkelijken. Over het incasseren van onbetaalde vorderingen.


Deze special over credit management biedt u een overzicht van datgene waar de nieuwsgierigheid van een credit manager naar uit moet gaan.

Delen

Journalist

Related articles