Weekly News

HR

Cultuuromslag nodig bij Shadow IT

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2020 een derde van alle digitale inbraken komt door Shadow IT. Niet voor niets zien de meeste ICT-managers Shadow IT liever niet in hun organisatie. Ondanks dat het de productiviteit en de innovatie binnen een organisatie kan stimuleren.

 

Maar kun je voorkomen dat mobiele telefoons en laptops van thuis aan het netwerk van het bedrijf worden gekoppeld? Of cloudapplicaties die de medewerker zelf heeft aangeschaft, zoals Skype, Dropbox en Google Drive. Of bestanden die via WeTransfer of privé-Gmail-accounts worden verstuurd? Deze zijn immers slecht beveiligd, niet gecontroleerd en hackers hoeven niet door een firewall. Als organisatie wil je niet dat bedrijfsdata of andere gevoelige informatie op straat komen te liggen.

 

Het antwoord is nee. Belangrijk is dat medewerkers bewust zijn van de risico’s en waarom bepaalde applicaties of apparaten echt verboden zijn. En sterke wachtwoorden en encryptie moeten vanzelfsprekend zijn. “Shadow IT vraagt om een cultuuromslag”, zegt Erik Ploegmakers, managing director van KPN Security Services. “En kom de gebruikers tegemoet onder de voorwaarde die de IT-verantwoordelijke stelt.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles