Weekly News

Dexxi maakt beleggen toegankelijk

Dankzij Dexxi, de innovatieve online beleggingsoplossing van Indexus, kan iedereen belegger worden. Al vanaf duizend euro kan een belegger bij Dexxi terecht, terwijl er voorheen veel meer geld nodig was om te kunnen beleggen. Ook gaat er een hoop automatisch. Ideaal dus voor de beginnende belegger.


De belegger maakt een profiel aan op basis van zijn of haar beleggingsdoelstelling. Dexxi stelt vervolgens een aandelenportefeuille samen die aansluit op deze doelstelling. “Een neutraal profiel, bijvoorbeeld, telt 50 procent aandelen en 50 procent obligaties”, legt Duco Frie, Managing Partner en Hoofd Vermogensbeheer bij Indexus, uit. “Elke maand wordt de beleggingsportefeuille geherbalanceerd. Dat gaat volledig automatisch.” Stijgen de aandelen in waarde? Dan wordt het percentage obligaties opgekrikt tot deze weer 50 procent van de totale beleggingsportefeuille vormen.


Ook de internationale portefeuille wordt door Dexxi in de gaten gehouden. Als de aandelen in de VS sneller stijgen dan die in Europa, dan gaat het aandeel Europese beleggingen omlaag. Ook dit wordt maandelijks automatisch gekalibreerd, “zodat de instellingen weer hetzelfde zijn als in het begin.”


Dexxi is gemakkelijk te gebruiken. De klant kan op elk moment zijn online beleggingsprofiel inzien. Hier kan men precies zien hoe veel rendement er reeds behaald is met de beleggingen. Ook kan de klant hier maandelijks zijn beleggingsdoelstelling, beleggingstermijn, instapbedrag en risico-classificatie aanpassen.
Klanten kunnen namelijk zelf kiezen hoeveel risico zij met hun profiel willen lopen. Een zeer offensief profiel kent bijvoorbeeld meer risico dan een zeer defensief profiel, omdat daar slechts in aandelen belegd wordt en niet in obligaties. Er zijn vijf verschillende risicoprofielen waartussen de klant kan kiezen, afhankelijk van de hoeveelheid risico die hij met zijn beleggingen wil lopen.


Daarnaast hanteert Dexxi een laag instapbedrag. Al vanaf duizend euro kun je bij Dexxi terecht om te beleggen. Ook worden er geen extra kosten berekend voor het openen en aanhouden van je rekening en het uitvoeren van transacties, maar betaal je een all-in tarief.


De automatische herbalancering van de beleggingsportefeuille maakt beleggen interessant voor een breed publiek. “Het dempt de risico’s”, stelt Frie, “maar de huidige rentestand helpt natuurlijk ook mee.” Steeds meer mensen zijn hierdoor namelijk gaan nadenken over de voordelen van beleggen. “Veel jongeren, vaak twintigers, hebben weinig vertrouwen in pensioenen en zijn onzeker over hun AOW. Werknemers zullen steeds vaker zelf hun pensioenen moeten regelen.” Momenteel levert een spaarrekening slechts 0,2 procent rente op, dus veel profijt heb je daar niet van.


“Natuurlijk kun je aandelen niet één op één vergelijken met rente op een spaarrekening”, stelt Frie. “Aandelen kunnen ook wel eens in de min staan. Maar op de lange termijn levert beleggen altijd meer rendement op dan sparen.”  In anderhalf jaar beleggen met Dexxi werd ruim 10 procent rendement behaald. “Een zeer offensief profiel met alleen aandelen leverde zelfs meer dan 21 procent op.”


In Nederland is Indexus de enige die deze vorm van automatische herbalancering standaard aanbiedt. De onafhankelijke vermogensbeheerder en beleggingsadviseur bestaat als sinds 1997 en houdt zich sinds 2000 ook bezig met indexbeleggen. In februari vorig jaar werd hun nieuwe tool Dexxi gelanceerd. Sindsdien is het aantal klanten enorm gegroeid.


Download het eBook van Dexxi hier.

Delen

Journalist

Related articles