Weekly News

Peter van den Heuvel, directeur International School Eerde DIGITALISERING

Peter van den Heuvel over Robotica als vak van de toekomst

Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het gezegde. En dat weten ze bij International School Eerde maar al te goed. Al vanaf het vierde levensjaar worden leerlingen van de school internationaal klaargestoomd voor de toekomst. Mede dankzij het gloednieuwe vak Robotica.

“Het is belangrijk om de jongste generaties op te leiden en hen onder te dompelen in de wondere wereld van de digitale toepassingen"

Het zal niet lang meer duren of onze (klein)kinderen hebben geen beeld meer bij de in de jaren negentig populaire Nokia 3310. En daar waar MSN nu al niet herkend wordt, is Facebook over een aantal jaar wellicht ook abracadabra voor nieuwe generaties. Het moge duidelijk zijn: technologische ontwikkelingen gaan bijna sneller dan het licht. En dus is het des te belangrijker de jongste generaties onder te dompelen in de wondere wereld van de digitale toepassingen. Directeur van International School Eerde Peter van den Heuvel vertelt wat het vak precies inhoudt en wat het opnemen van Robotica in het lespakket betekent voor onze internationale handelspositie.

Wat is International School Eerde precies?

“Sinds 1934 bereiden we onze (inmiddels zo’n honderd per jaar, variërend van zo’n vier tot twintig jaar oud) leerlingen voor op een internationale toekomst. De helft van de leerlingen woont ook op ons terrein. We zijn in Nederland de enige school die zulke zogenaamde boardingstudenten heeft. Zij verblijven op school van maandag tot en met vrijdag, of van maandag tot en met zondag.” 

Waarom de keuze voor roboticalessen op school?

“Robotica maakt sinds dit jaar een aanzienlijk onderdeel uit van het Cambridge-lespakket dat wij aanbieden. Onlangs brachten we een bezoek aan een internationale school in Athene, waar het vak ook wordt gegeven. We vinden het belangrijk dat bepaalde technologieën op internationaal niveau worden uitgewisseld. Wat dat betreft was het een leerzame trip.” 

Hoe ziet het vak Robotica er bij jullie uit?

“Het vak Robotica bestaat bij ons uit verschillende elementen, zoals wiskunde, ICT en engineering. We gebruiken onder meer Mindstorm van Lego om de leerlingen het vak bij te brengen. Kinderen die de lessen volgen zijn tussen de vier en zestien jaar oud. We beginnen er dus al vroeg mee, omdat we merken dat jongere mensen vaak heel fantasierijk zijn. En dat leidt soms tot mooie dingen.”

Hoe belangrijk is robotica in het lespakket voor onze handelspositie?

“Technologie is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Helemaal niet in Nederland, dat het moet hebben van haar sterke handelspositie op het gebied van ICT. Wij lopen voorop als het gaat om slimme, technologische ontwikkelingen. Daarom leren wij onze leerlingen digitale toepassingen uit te denken, maar ook te ontwikkelen. Het gaat niet alleen om de theorie en bepaalde ICT-kennis, maar ook om de uitvoering. We willen dat creatieve brein triggeren. En vooralsnog lijkt deze nieuwe methode wat dat betreft zijn vruchten af te werpen.”


Delen

Journalist

Related articles