Weekly News

Robert Groeneveld: ”De komst van 3D-printing maakt het mogelijk om patiëntspecifieke instrumenten als boor- of zaagmallen te printen.” DIGITALISERING

E-health verandert de toekomst van de zorg

E-health is het stadium van science fiction voorbij. De eerste toepassingen zijn uitontwikkeld, de gezondheidszorg kan er niet meer omheen. De technische vooruitgang gaat razendsnel, de maatschappij kan de ontwikkelingen maar moeilijk bijhouden. De komende vijf jaar gaat de hele zorg veranderen.

‘Dankzij digitalisering en e-health ziet de zorg en de medische sector er over vijf jaar compleet anders uit’

De stappenteller is het stadium van geinige gadget al lang gepasseerd: veel zorggebruikers kunnen niet meer zonder deze technologie, die inmiddels het volledige eet,- beweeg- en slaappatroon in beeld brengt. Medicijndispensers hebben het verstrekken van de juiste medicijnen op het juiste moment aan de juiste patiënt veel eenvoudiger gemaakt. En afspraken maken met medici en herhaalrecepten aanvragen zijn op grote schaal gedigitaliseerd. E-health is here to stay. 


Nog een mooi voorbeeld hiervan is 3D-printing. Robert Groeneveld is sales engineer van de afdeling medical bij Oceanz. Hij ziet nieuwe oplossingen binnen e-health als dé manier om de zorg naar een hoger niveau te tillen. “De komst van 3D-printing maakt het mogelijk om patiëntspecifieke instrumenten als boor- of zaagmallen te printen. Daarmee kan veel nauwkeuriger worden gewerkt, wat de kosten van de zorg verlaagt, terwijl de kwaliteit van de zorg juist omhoog gaat. Daar profiteert iedereen van.”


Binnen nu en vijf jaar kun je in het ziekenhuis zomaar een nieuwe knie laten aanmeten, die vervolgens geprint wordt bij een commercieel 3D-print-bedrijf. Zou. Want tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren in de weg. De techniek is nagenoeg uitontwikkeld, het is alleen nog niet in de hele maatschappij geïmplementeerd. Wet- en regelgeving moeten worden aangepast aan de allernieuwste innovaties. En voorlopig hebben vooral ziekenhuizen nog een tekort aan personeel om invulling te geven aan de groei. 


Volgens Lisette van Gemert, professor op het gebied van e-health aan de Universiteit Twente, is dat tekort voorlopig nog niet opgelost. “Medici en verpleegkundigen zijn de hele dag met nieuwe technologie en digitalisering bezig, maar krijgen daar in hun opleiding nog nauwelijks mee te maken.” Bedrijven springen hierop in en bieden trainingen, coaching en oplossingen bij digitale transformatie. Op haar universiteit zijn ze erg voortvarend bezig met e-health. “Maar wij zijn geen traditionele geneeskundeopleiding.” De medische sector wordt op deze technische universiteit vanuit de techniek benaderd. Van Gemert: “Het is daarnaast van belang dat e-health structureel aandacht krijgt in de opleidingen van doctoren en verpleegkundigen.” 


Gemakkelijker gezegd dan gedaan, beseft ze. E-health draait niet om techniek, centraal staan de gebruikers ervan: patiënten, burgers en hulpverleners. De komende jaren komt het erop aan voldoende goede krachten te leveren en om het kennisniveau binnen de ziekenhuizen naar een hoger plan te tillen. Binnen de sector wordt daar al flink aan gewerkt, weet Van Gemert. Zo werkt de vereniging van jonge specialisten al aan de implementatie van e-health binnen medische opleidingen. Binnen vijf jaar zal e-health vast geïmplementeerd zijn, verwacht Van Gemert. En ook Groeneveld van Oceanz verwacht dat het over vijf jaar dagelijkse praktijk is dat er bij 3D-printbedrijven volledig geprinte lichaamsdelen uit de printer rollen. Een nieuwe knie bijvoorbeeld.

Delen

Journalist

Marc van der Sterren

Related articles