Weekly News

Exportkansen voor het Nederlandse IoT

Het internet of things creëert vele kansen voor Nederland. Bijvoorbeeld op het gebied van export, zo blijkt uit een rapport van het ministerie van Economische Zaken. Vooral op de Duitse markt, die sterk groeit, is er veel ruimte voor Nederlandse innovaties.


Vooral op het gebied van agricultuur, gezondheidszorg, autotechniek en infrastructuur loopt Nederland voor als het gaat om internet of things oplossingen, aldus het rapport. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die meten hoe druk het op de weg is en op basis daarvan de informatie op de borden aanpassen. Of het monitoren van patiënten via mobiele applicaties of draagbare apparaten die hartslag en bloeddruk meten. Er worden veel innovatieve producten gemaakt en over het algemeen zijn Nederlandse bedrijven zeer flexibel wanneer het gaat om het inspelen op klantwensen, waardoor we goed kunnen concurreren op de internationale markt, zo blijkt uit het rapport.


De vraag blijft echter hoe we het internet of things goed kunnen beveiligen. Momenteel focussen Nederlandse bedrijven vaak op de beveiliging van specifieke producten, in plaats van op end-to-end oplossingen. Willen we gaan exporteren, dan is het slim om samen te werken met andere Europese partners, aldus het ministerie. Dan kunnen we op veel grotere schaal veilig omgaan met het internet of things.


Delen

Journalist

Related articles