Weekly News

Philip Menco FINANCE

Heb geduld en beleg in factoren

Naast beleggen in de marktwaarde gewogen index, zijn er nog andere opties. Denk bijvoorbeeld aan rule based strategieën zoals equally weighted, minimum variance, maximum diversification en risk parity. Daarnaast kan je ook gebruik maken van factormodellen, een strategie die de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft.

“Er zijn honderden verschillende factoren die allemaal min of meer zijn getest en waarvan men beweert dat het werkt”, stelt Philip Menco, zelfstandig consultant van Fortunis. “Vaak betekent dit dat deze in het verleden gewerkt hebben. Factoren die echt op de lange termijn werken zijn er veel minder.” Factoren als momentum, waarde, kwaliteit en size hebben zichzelf ook op de lange termijn bewezen. Vooral momentum, het doortrekken van trends, en size, waarbij wordt aangenomen dat kleine ondernemingen aantrekkelijker zijn dan grote ondernemingen, doen het goed. “Maar ze presteren allemaal op middellange termijn beter dan de MCSI World Index.”


Menco onderzocht het rendement-risico tussen 2000 en 2015. “Als je kijkt naar het rendement, dan staat de MCSI World Index onderaan en size juist bovenaan. Size heeft echter wel een hogere volatiliteit.” De koersen van kleinere bedrijven kunnen namelijk sterker reageren op mee- en tegenvallers. Ook bij momentum werd een duidelijk hoger rendement waargenomen.


Volgens Menco zijn er twee problemen met de manier waarop factorbeleggen benaderd wordt. “In de eerste plaats gebruiken we de marktwaarde gewogen index als een referentiemaatstaf. Je kunt je afvragen of dat wel helemaal eerlijk is. Individuele factoren kunnen het een tijd minder goed doen dan marktwaarde gewogen en dat maakt beleggers onrustig. Vaak is het een kwestie van geduld. Als je in iets anders dan de norm belegt, moet je daar de tijd voor nemen.”


Het kan dan ook zo zijn dat je jarenlang achterblijft in een bepaalde stijl. “Het lijkt dan net of het niet meer werkt, terwijl het elk moment weer om zou kunnen slaan. Eigenlijk wil je niet jarenlang onderpresteren, dus kun je het beste in een combinatie van factoren beleggen. Als je factorbeleggen combineert met rule based strategieën, heb je maar hele korte periodes waarin je het slechter doet dan de MCSI World Index. Op iets langere termijn presteert zo’n gecombineerde portefeuille altijd beter, zeker in termen van rendement-risico. Je probeert een combinatie te vinden die het in vrijwel alle jaren beter doet dan marktwaarde gewogen indexen. Een multi-factor model is dan ook sterker en robuuster dan individuele factoren.”


Niet iedereen is echter zo enthousiast over factor beleggen. Robert Arnott, een van de pioniers op het gebied van niet-marktwaarde gewogen strategieën, gaf onlangs in een studie aan dat rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden. Hij stelt dat de markt ‘overcrowded’ raakt, door de enorme populariteit van factor beleggen. Omdat er zoveel mensen in factorstrategieën stappen, drijven zij zelf de koersen van de aandelen op, beweert hij. Op de lange termijn kan dat juist leiden tot lagere rendementen. Menco is het hier echter mee oneens. “Je zou exact hetzelfde kunnen zeggen van marktwaarde gewogen indexen, ook die zijn niet altijd de beste strategie gebleken.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles