Weekly News

Investeren in vastgoed: do's and dont's

Terwijl de Nederlandse economie aantrekt en de spaarrente een dieptepunt nadert, is beleggen in vastgoed booming en schieten nieuwe winkelcentra, bedrijventerreinen en woningbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond. In 2016 werd er, volgens cijfers van internationale vastgoedadviseur CBRE, voor 13,5 miljoen euro belegd in vastgoed. Goed nieuws dus voor zowel de particuliere als de institutionele belegger. Maar investeren in vastgoed vraagt om visie en om een vooruitziende blik, waarschuwt beleggingsexpert Huib Boissevain.

'Kantoorcomplexen gedijen op plekken die goed bereikbaar zijn zowel met de trein als de auto. En met een multifunctionele bestemming, dus kantoren, woningen en winkels door elkaar.'

Na jaren van economische recessie is de Nederlandse vastgoedsector volop in ontwikkeling. 2017 belooft zelfs een historisch topjaar te worden met veel transacties. In de Amsterdamse huizen- en kantorenmarkt is zelfs sprake van een tekort aan beschikbare investeringsobjecten. Een succesverhaal? Niet echt, vindt Boissevain. “Nederlandse investeerders, zeker particulieren, zijn van nature heel voorzichtig. En institutionele beleggers zijn jarenlang tegengewerkt door De Nederlandsche Bank. Met als gevolg dat de afgelopen jaren buitenlandse investeerders in het gat zijn gesprongen dat Nederlandse beleggers hebben laten liggen. Zowel in de kantoren-, winkel- als woningenmarkt. De Gemeente Amsterdam is steeds te laat met maatregelen nemen. Zo stond een tijd terug al in het Parool: gooi de kantorenmarkt open, anders heb je straks een tekort.”


Als gevolg van de Brexit verwacht Boissevain een toeloop van bedrijven die de oversteek naar Nederland wagen. “Voor die bedrijven is beperkt kantoorruimte beschikbaar. Ze hebben bovendien ook nog werknemers die gehuisvest moeten worden. En dat zijn geen types voor de sociale woningbouw. Dat wordt dus nog een hele uitdaging.”


Boissevain zet ook vraagtekens bij andere ontwikkelingen in de Amsterdamse kantorenmarkt. Zo gaan door het dichtgroeien van toplocaties als de Zuid-As kantoren uitwijken naar plekken als de Bijlmer, Sloterdijk en Diemen. “Op zich is zo’n spreiding niet verkeerd. Maar kantoorcomplexen gedijen op plekken die goed bereikbaar zijn zowel met de trein als de auto. En met een multifunctionele bestemming, dus kantoren, woningen en winkels door elkaar. Als je kijkt naar Sloterdijk en Zuidoost, zie je dat daar kantorenpanden worden getransformeerd tot woningen. Begrijpelijk, omdat de opbrengsten van verhuurde woningen veel hoger liggen dan die van kantoren. Maar dat is eigenlijk nooit de bedoeling geweest.”


Ook ten aanzien van de Amsterdamse woningmarkt heeft Boissevain zo zijn twijfels. “De gemeente investeert in sociale woningbouw. Terecht. Maar daarbij lopen ze achter de feiten aan. Projecten gaan namelijk niet naar beleggers, maar naar woningcorporaties. Er zijn 1 miljoen woningen nodig. Met de huidige bouwcapaciteit zijn we daar nog wel twintig jaar mee bezig. Wat vooral goed nieuws is voor - bestaande - huizenbezitters, omdat de huizenprijzen daardoor kunstmatig hoog worden gehouden. ”


Boissevain ziet evengoed mogelijkheden voor slimme investeringen in vastgoed. Ook verwacht hij dat de gunstige ontwikkelingen in Amsterdam de situatie in de rest van het land positief zullen beïnvloeden. “De rendementen in vastgoed zijn relatief hoog. En de krapte blijft. Voor particulieren biedt de Nederlandse markt volop kansen, in winkels, supermarkten en woningbouwprojecten.” Voor institutionele beleggers kunnen woningbouwprojecten eveneens een interessante investering zijn, maar ook beleggen in grote bouwprojecten zoals kantoorpanden, winkelketens en distributiecentra biedt kansen. “Dat zijn beleggingsobjecten met een redelijk stabiele marktwaarde. Maar zeker bij distributiecentra heb je een langetermijnvisie nodig. En aandacht voor ontwikkelingen ten aanzien van distributiemodellen, logistiek en online shoppen.” 

Feit

Huib Boissevain (geb. 1958) studeerde econometrie en bedrijfskunde en werkte als manager bij onder meer Zürich, Rabo Securities en VastNed. Met zijn bedrijf Annexum richt hij zich onder meer op de structurering en beheer van vastgoed CV’s, waaronder beleggingen in kantoren, winkels, woningen en zorgvastgoed. Daarnaast is Boissevain verwoed twitteraar, mede-initiatiefnemer van de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen en auteur van ‘Bouwen aan Rendement’. Tenslotte is hij bedenker van het Dutch Microfund, bedoeld om armoede te in de wereld bestrijden en om tegelijkertijd redelijk rendement voor particulieren te realiseren. 


Delen

Journalist

Erzsó Alföldy

Related articles