Weekly News

Jurriaan Dekkers: "Blockchain kan voor banking zijn wat internet voor media was."

“Traditionele netwerken, zoals bijvoorbeeld landen, bestaan omdat ze ons meer waarde geven”, zo stelt blockchain visionair Jurriaan Dekkers. “Elk nieuw lid voegt waarde toe aan het netwerk. Deze netwerken hebben autoriteit, geld en regels nodig om te functioneren en zijn in variërende mate gesloten en status gedreven.” Volgens Dekkers gaat blockchaintechnologie verandering brengen in hoe wij netwerken gebruiken.


“In de 20e eeuw ontstonden ook marktnetwerken”, vertelt Dekkers. “Denk bijvoorbeeld aan aandelen- en kredietmarkten.” Deze markten zijn open en werken op basis van verdiensten. “Fantastisch, maar ze werken alleen als er een geldcommitment is en dat beperkt de applicatie van marktnetwerken in de realiteit.”


Blockchaintechnologie schept de mogelijkheid voor een open netwerk waarin participanten op basis van de verdiensten die zij leveren aan het netwerk worden gewaardeerd met coins. “Verdiensten zijn in dit geval bandbreedte, content en distributie binnen het netwerk”, stelt Dekkers. “Er is geen geldcommitment en ook geen autoriteit noodzakelijk, want de participanten ‘besturen’ het gedecentraliseerde netwerk zelf.”


Deze combinatie van openheid, democratie en marktwerking zorgt volgens Dekkers voor disruptie in verschillende sectoren. “Het kan zijn dat de blockchain voor banking is, wat het internet voor media was. In de komende 10 jaar gaan we deze transitie langzaam meemaken.”


Delen

Journalist

Related articles