Weekly News

Productiviteit staat gelijk aan mobiel zijn en bereikbaarheid

Ooit waren computers zo groot als een huis, inmiddels zijn ze zo klein als een muis. Daardoor werken we massaal mobiel. Of het nu op zakenreis is of op een gewone werkdag. Hans Bos, national technology officer bij Microsoft Nederland, is net op vakantie geweest. Daar las hij echter ook gewoon zijn e-mails en handelde hij belangrijke zaken af.

'Als ik weet dat ik in de auto zit, plan ik mijn telefooncontacten. Als ik met de trein ga, pak ik rustmomenten en ga ik typen.'

Bos woont in Drenthe, het kantoor van Microsoft zit op Schiphol. Enkele reis woon-werk is dat 200 kilometer. En dan bezoekt hij voor werk ook vaak klanten, van Groningen tot Maastricht. In Nederland reist hij op jaarbasis ruim 60.000 kilometer, merendeels met de auto. Tijdens het interview is hij op Schiphol, de verslaggever in de lobby van een hotel. We zien elkaar niet, maar ook dat was mogelijk geweest, want inbellen met Skype voor de conference call was een optie.


U bent vaak op reis in Nederland en buitenland. Hoe blijft u dan bereikbaar?

“Productiviteit staat bij mij gelijk aan mobiel zijn en bereikbaarheid. Ik deel het werk op, verdeel taken in mijn agenda. Als ik weet dat ik in de auto zit, plan ik mijn telefooncontacten. Als ik met de trein ga, pak ik rustmomenten en ga ik typen. Vroeger ging ik altijd naar de klant toe. Het komt steeds vaker voor dat we halverwege ergens afspreken. Je hebt altijd wel mobiele kantoorplekken of restaurantjes waar je af kunt spreken. Of we Skypen.”


Het bedrijfsnetwerk bij Microsroft is ongetwijfeld beter beveiligd dan het de wifi van een gemiddeld restaurant. Hoe kunt u veilig werken?

 “Je moet er allereerst voor zorgen dat de beveiliging niet afhankelijk is van het wifi-netwerk. Ik beveilig al mijn documenten met een apart wachtwoord, ze zijn encrypted versleuteld. Om ze te kunnen bekijken, heb je een digitale sleutel nodig. En voor de toegang tot mijn apparaten is tweetrapsverificatie nodig. Dat kan ie verificatie kan op meerdere mogelijkhedenmanieren: een wachtwoord, maar ook biometrisch met een irisscan, vingerafdruk of gezichtsscan. Bij de keuze van een apparaat is het belangrijk dat je naar de mogelijkheden voor beveiliging kijkt. Het contact met het bedrijfsnetwerk van Microsoft is ook encrypted, ik zet een VPN-verbinding op. Dus al zou ik op een onbeveiligd wifi-netwerk zitten, dan is spoofing (afzender vervalsen) nog niet mogelijk.”


Waar moet je als gebruiker op letten als je geen VPN-verbinding gebruikt?

“Als je naar een bepaalde site gaat, bijvoorbeeld van een aanbieder van webmail, dan ben je afhankelijk van hun de beveiliging van de betreffende webdienst. Ze gebruiken bijna allemaal een SSL-encryptieprotocol, dat de communicatie tussen de computers op het internet beveiligd. Ook is het natuurlijk belangrijk dat ze het https-protocol gebruiken. Ik gebruik vaak Skype, die zet zelf een beveiligde verbinding op met end-to-end encryptie. Wat wifi betreft, de meeste aanbieders gebruiken technologie met certificaten. Het wifi-signaal haalt het certificaat op, dat zegt dat het wifi-netwerk ook echt van die aanbieder gene is., die zegt dat hij is Als er iets mis is met die certificaten dan krijg je vanzelf een melding.Bijna alle websites controleren daarnaast of je een directe verbinding hebt vanaf je device naar de website en of niemand je afluistert.”


In Europa worden geen extra kosten voor roaming gerekend, maar zeker buiten Europa zijn we nog niet altijd online. Hoe werkt u dan?

“Als er geen werkend internet is, werk ik offline. Ik werk hybride e, met OneDrive, maar er zijn ook andere cloud-oplossingen. Wat ik in de cloud zet, wordt continu gesynchroniseerd met mijn apparaat dus ook offline kan ik gewoon doorwerken en zodra ik online ben, wordt het weer gesynchroniseerd. Als je veel onderweg bent is het belangrijk dat je een aanbieder van een cloudoplossing kiest, die de mogelijkheid biedt om offline continu te synchroniseren. Kijk bij de keuze vaen een apparaat of dienst verder of het mogelijk is data op afstand te wissen, in verband met mogelijk verlies of diefstal.”


We horen regelmatig over ict-lekken. Waar gaat het fout?

“Het gaat vaak om menselijk handelen, bijvoorbeeld mensen die een laptop of usb-stick in de trein  of taxi laten liggen. Of om verkeerd geadresseerde mails. Daarom is het ook belangrijk dat je al je apparaten beveiligd en ook voor documenten wachtwoordbeveiliging gebruikt. Iemand die mijn laptop vindt, komt er niet in. Hij kan de harddrive er echter wel uithalen en op een andere pc plaatsen, daarom is ook de harde schrijf versleuteld met bitlocker, een schijf-encryptieprogramma.”


Het nadeel van al die beveiliging, het kost vaak meer tijd, bijvoorbeeld bij tweetrapsverificatie?

“Uit veiligheidsoogpunt is dat een drempel die mensen wel passeren. Verder kun je een wachtwoordmanager gebruiken, zodat je niet tientallen wachtwoorden niet hoeft te onthouden. En wordt de tweede trap bij verificatie zo makkelijk mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld via een vingerafdruk op je telefoon.” 


We werken steeds vaker in de cloud. Handig voor onderweg, maar je hoort ook verhalen over de Amerikaanse overheid, die mee zou kunnen kijken bij data die via clouddiensten gehost worden?

“Die verhalen zijn veel te ongenuanceerd. De overheid kan alleen toegang tot de gewenste gegevens vorderen met een gerechtelijk bevel. Microsoft is er net als de meeste bedrijven heel terughoudend in en zal die gegevens nooit zonder gerechtelijk bevel geven. De rechter verleent alleen in uitzonderlijke gevallen toestemming. Twee keer per jaar publiceren we een overzicht:, hoeveel vorderingen er zijn ingediend. In de laatste helft van 2016 kreeg Microsoft wereldwijd 21 vorderingen ten aanzien van zakelijke klanten. Voor consumenten zijn dat er veel meer, wat logisch is aangezien justitie en Microsoft niet weten wie pinkeltje@hotmail.com in werkelijkheid is. Bij zakelijke gebruikers zal justitie vrijwel altijd de gegevens vorderen via de gebruiker, en niet via de dienstverlener. Microsoft gaat echter niet akkoord met al die verzoeken, wanneer nodig vechten we dit aan bij de rechter. Afgelopen jaar hebben we in hoger beroep nog een rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid gewonnen, over in Ierland opgeslagen gebruikersgegevens. Het hof heeft geoordeeld dat een Amerikaanse rechter een Amerikaans bedrijf niet kan dwingen gegevens die in het buitenland opgeslagen staan over te dragen. Het is wel belangrijk dat je in de algemene voorwaarden of privacy overeenkomst van een dienst die je gebruikt kijkt, hoe het bedrijf omgaat met verzoeken om gegevens.Vaak gaan we t man met die voorwaarden akkoord zonder ze het te lezen.”


Feit

Hans Bos werkt sinds 2006 bij Microsoft Nederland, de afgelopen acht jaar als National Technology Officer (NTO). In die functie richt hij zich op de raakvlakken van technologie met de maatschappij en economie. Dagelijks is hij in gesprek met gebruikers, directies, toezichthouders, beleidsmakers en specialisten over hoe huidige en toekomstige technologie organisaties en mensen verder kan helpen.

Delen

Journalist

Malini Witlox

Related articles