Weekly News

Job Voorhoeve – Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) HR

Sterke HR is van groot belang voor toporganisaties

‘Zowel de politiek als de maatschappij begrijpt dat HR-leiders nodig zijn voor goede governance, kwaliteit en een professionele cultuur’

Een goede directeur heeft een sterk managementteam nodig, met daarin een top-of-the line HR-leider. Niet gek dus dat onder meer ING, Eneco, Rabobank, Hema en BAM vorig jaar een nieuwe sterke HR-directeur hebben aangesteld.


Tot voor kort was personeelsmanagement voornamelijk gericht op de administratie en het goed vastleggen van arbeidsvoorwaarden. Een geweldige prestatie om te zien dat HR nu strategisch een leiderschapsrol neemt in de toekomstige ontwikkelingen van organisaties. Bij de ‘Big 4,’ waaronder KPMG en Deloitte, is HR nu zelfs in de raad van bestuur te
vinden. Zowel de politiek als de maatschappij begrijpt dat HR-leiders nodig zijn voor goede governance, kwaliteit en een professionele cultuur.


De rol van personeelsmanagement is inmiddels van strategisch belang. Dit vanwege de snel veranderende economie, vergaande digitalisering en globalisering. Nieuwe leiders dienen een continu wendbare organisatie te ontwikkelen met nieuwe structuren en competenties. Deze zijn nodig om de business klaar te maken voor de nieuwe realiteit en de toekomst.


Zonder een sterke HR-leider, een passend team en daaromheen goede dienstverleners kunnen grote organisaties tegenwoordig niet optimaal functioneren. Expertise is een competitief voordeel en daar zien we de vraag in competenties dan ook naar toe gaan. Het internationaal op de kaart zetten van een organisatie vraagt om een HR-leider met virtuele managementervaring, culturele sensitiviteit, kennis en het inzetten van nieuwe cloud HR-technieken en systemen.


Digitalisering in het HR-vak begon al in de vorige eeuw met e-recruitment en e-learning. Op dit moment structureren organisaties zich opnieuw met virtuele werkplekken en dienstverlening, gemanaged vanuit de cloud. Voor het gehele HR-team brengt dit een nieuwe focus en aanpak met zich mee. Veel HR-leiders spelen al in op deze veranderingen en spelen dan ook een leidende rol binnen de gehele organisatie. 


De toekomst van werk wordt door de HR-organisatie als strategisch thema opgepakt. Organisaties als Shell en GE spelen hierop in en implementeren nieuwe programma’s voor talentmanagement, gericht op het ontwikkelen van competenties voor de toekomst. Het advies aan organisaties is om te blijven investeren in de HR-discipline en HR-competentie. Deze zijn essentieel voor een competitief voordeel in de toekomst op de steeds complexer wordende wereldmarkt.

Delen

Journalist

Related articles