Weekly News

Twan Huys, presentator College Tour HR

Studenten houden Twan Huys scherp

Studenten houden hem scherp, behoeden hem voor cynisme en ironie. En studenten voeden zijn nieuwsgierigheid. Belangrijk volgens Twan Huys, want: “Iemand die niet nieuwsgierig is, komt niet ver in het leven.”

‘Het contact met studenten behoedt mij ervoor om cynisch en ironisch te worden’

Honderden studenten, een (inter)nationale bekendheid en Twan Huys. College Tour, het programma waar ‘grootheden uit hun vakgebied’ worden bevraagd over hun beweegredenen, succes en verbeterpunten, is al 10 jaar een succes. Sinds 2007 interviewden Huys en de studenten onder meer Bill Gates, Arjen Lubach, de Dalai Lama, Richard Gere, Mark Rutte, Youp van ‘t Hek en Willem Holleeder. Huys, die zelf journalistiek studeerde in Tilburg, begint zijn uitzendingen altijd met de inmiddels beruchte vraag: ‘Seks, drugs en rock ‘n roll, hoe was jouw studententijd?’. Zijn antwoord? “Het waren de jaren ’80, er zaten studenten in mijn klas die Amsterdam waren ontvlucht vanwege een heroïneverslaving. Daar keek ik niet tegen op, maar van op. Ik hield het vooral bij bier en rock ‘n roll.”


Een studie journalistiek, nooit spijt van gehad?

“Absoluut niet, geen seconde zelfs. Ik was 17 en dacht dat ik journalist wilde worden, en dat had ik goed bedacht. Ik heb echt nergens spijt van.”


Van wie heb je het meest geleerd in je carrière?

“Van drie mensen. Met mijn eerste leermeester, Fons Geraets, werkte ik bij de Regionale Omroep Zuid, nu L1. Hij was én een goede journalist én had goede smaak. Bij Stad Radio Amsterdam, inmiddels onderdeel van RTV Noord-Holland, ontmoette ik Jan Mom. Van hem heb ik geleerd om live radio te maken. Bij de VARA leerde ik van Paul Witteman mooie televisie maken. Ik ben ze alle drie nog steeds dankbaar.”  


Je was 8 jaar correspondent in New York. Wat heb je geleerd van je tijd in Amerika? 

“Pff, dat is een boek op zichzelf. Zo ontzettend veel. De korte versie is: niet afwachtend zijn, initiatief nemen, je kan veel meer dan je denkt.”


Zou je studenten aanraden om in het buitenland te studeren of stage te lopen?

“Jazeker, en dat doe ik ook altijd. Mijn advies: probeer zo snel mogelijk naar het buitenland te vertrekken. Alles staat op losse schroeven, je bent uit je comfortzone en dat dwingt je tot inventiviteit en creativiteit.”


Ik heb mijn studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht gevraagd of ze vragen voor jou hadden. Anouk Bowman wil weten of er een interview is geweest dat je graag nogmaals wil doen omdat het niet liep zoals gepland?

“Ik heb weleens een interview opnieuw gedaan, omdat het niet goed ging. Mijn eerste interview ooit, met Chrissie Hynde, de leadzangeres van The Pretenders. Dat was op Pinkpop in de jaren ’80. Ik zat backstage te bibberen in een caravan, ik was zó zenuwachtig. Het interview mislukte totaal. Na 15 minuten was ik klaar, zei ze: ‘Je was zenuwachtig, hè? Wil je het over doen?’. Wat een ontzettend tof wijf. Soms moet je geluk hebben in je leven.”


Ben je tegenwoordig nog weleens zenuwachtig voor een interview, wil Maarten de Schutter weten. 

“Jawel, vooral als het vakgenoten zijn. Normaal ben ik gespannen, maar dan ben ik zenuwachtig gespannen. Je wil geen fouten als je in gesprek bent Jeremy Paxman (Britse journalist, oud-presentator van Newsnight, berucht om zijn ruwe, confronterende interviewstijl, red.). Bij Louis van Gaal was ik trouwens ook zenuwachtig.”


Waarom?

“He doesn’t suffer fools gladly… Ik had me extreem goed voorbereid, want ik wist dat hij geen fouten accepteert, maar ik werd toch nog een keer verbeterd. Ik vroeg over zijn laatste wedstrijd als coach van Bayern München tegen Praag, was zijn antwoord: ‘Het was Praag-Bayern München. We speelden uit’.”


Zijn studenten veranderd door de jaren heen?

“Studenten hebben in de afgelopen tien jaar meer lef gekregen en de taalvaardigheid is enorm toegenomen. Althans, bij het publiek dat naar ons programma komt.”


Wat heb jij geleerd van de studenten?

“Geleerd is niet het goede woord, maar het contact met studenten behoedt mij ervoor om cynisch en ironisch te worden. Gelukkig maar, want dat is de meest dodelijke manier van oud worden. Zeker voor een journalist. De studenten houden mij scherp. Bij ons komen ze niet om te klappen, maar om vragen te stellen. Goede vragen.”


En wat kun jij de studenten nog leren? Wil je ze nog iets meegeven?

“Het uitgangspunt voor een journalist is dat je extreem nieuwsgierig bent. Ik denk dat dit voor alle beroepen geldt. Als je niet dat ene boek pakt waar je veel van kan leren, als je niet doorvraagt na de standaardvraag ‘hoe gaat het met je’, als je niet altijd meer wil weten, dan mis je 90 procent van de wereld. Iemand die niet nieuwsgierig is, komt niet ver in het leven. Mijn advies is dan ook: luister naar jezelf, maar luister nog beter naar anderen.”

Feit

Twan Huys is een Nederlandse journalist/presentator/interviewer. Van 1999 tot 2007 was hij correspondent in Amerika, waar hij het programma College Tour bedacht. Huys schreef ook een aantal boeken, waaronder het boek Ik ben een New Yorker over zijn correspondentschap en De Clintons

Delen

Journalist

Related articles