Weekly News

HR

Studenten steeds carrièrebewuster

Een tiental jaar geleden maakten scholieren een keuze vanuit hun intrinsieke motivatie. Ze wilden vooral studeren wat ze leuk vonden. Nu is er duidelijk sprake van een omslag in denken. Scholieren zijn steeds meer bezig met het kiezen van studies met een carrièreperspectief.

Boris Eustatia kiest zijn woorden zelfs nog specifieker. Hij is directeur van Qompas, specialist op het gebied van studiekeuze, carrièrekeuze en loopbaanbegeleiding. Die omslag waarover hij sprak, zie je vooral bij meisjes. En dan ook nog eens specifiek voor meisjes op het VWO. Daar komt bij, benadrukt Eustatia, dat deze oriëntatie ook door de overheid wordt aangemoedigd. “Nu de arbeidsmarktperspectieven van studies inzichtelijk worden gemaakt, hebben ‘pretstudies’ het duidelijk zwaarder.”


Die conclusie verdient trouwens wel een zekere nuance. In deze periode van hoogconjunctuur krijgen afgestudeerden meestal gemakkelijk een baan. Ook studenten met die een meer algemene opleiding op zak hebben, krijgen nu gemakkelijker werk. “Voor functies waar je geen speciale startkwalificatie voor nodig hebt, is er meer concurrentie. Maar nu er meer vraag is, maakt dat op zich ook minder uit. Is er banenkrapte, dan worden exacte studies weer belangrijker.”

 

Het traineeship is jarenlang een beproefd wervingsinstrument gebleken om high potentials binnen te halen. Eustatia ziet nu echter dat het begrip traineeship aan waarde heeft ingeboet. Waren het vroeger altijd serieuze programma’s met veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden, nu zijn die kansen niet meer gewaarborgd. “Traineeship is een modeterm geworden bij de werving van starters. Wat ik kan adviseren: blijf kritisch tijdens het sollicitatieproces en vraag goed uit of het programma ook in de praktijk gaat voldoen aan de gewekte verwachtingen.”

Delen

Journalist

Related articles