Weekly News

Brenda Childers, directeur van het Amsterdam Institute of Finance. DIGITALISERING

Technologie verandert de banken, maar vertrouwen blijft de basis

“Bankieren is een informatie-business gebaseerd op vertrouwen en gereguleerd door overheden.”

Over tien jaar zien banken zoals wij die nu kennen er totaal anders uit, stelt Brenda Childers, directeur van het Amsterdam Institute of Finance. "Technologie werkt inmiddels net zo ontwrichtend op het bankwezen als op andere sectoren, zoals de muziekwereld, de retail, het hotelwezen en de taxibranche.“


Banken verdienen nu aan de rentemarge op leningen en aan betalingsverkeer. Dankzij technologie worden die diensten sneller, beter en goedkoper.  Zegt Childers: ”In de hele wereld zien we initiatieven die business weghalen bij banken: peer-to-peer lending en betalingsverkeer zijn de eerste voorbeelden.” 


“Bankieren is een informatie-business gebaseerd op vertrouwen en gereguleerd door overheden” legt Childers uit. “De kansen voor de banken liggen dus ook precies daar: in het vertrouwen van miljoenen klanten in betrouwbare instellingen. Een bank die de beste betaaloplossingen omarmt. En een bank die crowdfunding inzet als buffer voor nieuwe kredieten. De bank als klantgericht technologiebedrijf.”

Delen

Journalist

Mark Seggelen

Related articles