Weekly News

Maarten van Someren, universitair docent aan de UVA. DIGITALISERING

Drie vragen aan Maarten van Someren over machine learning

"Ontwikkelingen in de methodiek en de computertechniek leiden naar het aanpakken van heel grote problemen."

Geven wij bij machine learning steeds meer uit handen?

“Machine learning houdt zich bezig met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren. Ja, we geven dus meer uit handen. Maar dat is inherent aan computers en automatisering.”Wat zijn de gevaren van computers die beter kunnen leren dan mensen? 

“Het is alleen maar fijn als computers het beter kunnen dan wij. Dan is het resultaat beter. Een belangrijk issue is de controle houden. Lerende systemen leren onder meer van data en observaties. Het kan zijn dat het systeem niet geleerd heeft wat hij in een ongewone situatie moet doen en een fout maakt. Een oplossing die dat uitsluit is er nog niet. Wel kun je het testen op verschillende scenario’s. Gewone software maakt ook fouten. Het is het risico van de techniek.”

 


Wat verwacht u in de toekomst?

“Veel data is elektronisch beschikbaar. En computers zijn veel sneller geworden, waardoor in de grote hoeveelheden data de patronen, verbanden en relaties beter kunnen worden ontdekt. Ontwikkelingen in de methodiek en de computertechniek leiden naar het aanpakken van heel grote problemen. Een ontwikkeling is ook dat leeralgoritmes worden geëmbed in computersystemen voor het managen van bijvoorbeeld computer-geheugen of bewakingssystemen.”


Delen

Journalist

Mark Seggelen

Related articles