Weekly News

Willem Middelkoop FINANCE

Waar kun je volgens investeerder Willem Middelkoop het beste in beleggen?

Ondernemer, fund manager, investeerder, fotograaf, journalist, beurscommentator en boekenauteur Willem Middelkoop heeft een kleurrijke loopbaan achter de rug. Één ding loopt echter als een rode draad door zijn leven: een grenzeloze nieuwsgierigheid. Plus de behoefte om steeds iets nieuws te ondernemen.

 ‘Ik wil altijd iets nieuws doen, iets waar anderen niet al mee bezig zijn’

Willem Middelkoop (55) is beleggingsexpert en schrijver van spraakmakende boeken als  ‘Als de dollar valt’, ‘De permanente oliecrisis’, ‘The Big Reset’ en ‘The Tesla Revolution’. Hij heeft, naar eigen zeggen, twee grote interesses: journalistiek én handel. Middelkoop studeerde ooit af aan de HTS voor Confectie-Industrie in Amsterdam in een commerciële richting. Hij werkte vervolgens een jaar of twintig als foto-journalist voor onder meer Panorama, Reuters en het Parool, later ook als financieel-economisch journalist. Hij kreeg landelijke bekendheid als beurscommentator als gevolg van de publicatie van ‘Als de dollar valt’ in 2007, waarin hij de komst van de kredietcrisis voorspelde. Onlangs is zijn jongste geesteskind, ‘The Tesla Revolution’ verschenen.


Waar komt uw nieuwsgierigheid vandaan?

“Ik vermoed dat die nieuwsgierigheid samenhangt met mijn jeugd. Vanuit de behoefte om de wereld om me heen te begrijpen, als gevolg van een gevoel van onveiligheid. Mijn ouders gingen namelijk uit elkaar toen ik vijf was, waarna ik bij een pleegmoeder terechtkwam. Mijn handelsgeest heb ik mogelijk van de Amsterdams-joodse kant van mijn moeder meegekregen. Mijn vader, die kernfysicus bij CERN in Genève was, had een vergelijkbare honger naar kennis. Mijn vader zat van jongs af aan verdiept in boeken. Ik ben zelf ongelooflijk geïnteresseerd in allerlei dingen en heb een sterke behoefte om te lezen en om te snappen hoe de wereld in elkaar zit. Waar liggen de kansen, wat zijn de risico’s? Ik ben ook bedreven in het herkennen van trends en wil altijd dingen doen die niet eerder door anderen zijn gedaan. Dat deed ik al toen ik als fotograaf werkte: zorgen dat ik vooraan stond.”

Zo heeft u de kredietcrisis al in 2007 voorspeld. Heeft u zo’n vooruitziende blik?

"De vraag was eigenlijk niet: komt er een crisis, maar meer wannéér. Het is een misconceptie om te denken dat je de crisis niet kon voorzien. Ik volgde destijds de columns van Kees de Kort bij BNR, die heel goed was in het benoemen van de excessen in de economie. Die waren voor mij echt een eyeopener. Ik had in de jaren negentig miljoenen bij ING geleend en geïnvesteerd in Amsterdams vastgoed. Maar ik dacht na het knappen van de internetbubbel: straks is de vastgoedbubbel aan de beurt. Daarom heb ik al mijn appartementen van de hand gedaan en ben toen gaan investeren in Noord-Amerikaanse goud- en zilvermijnen. In mijn boek ‘Als de dollar valt’ beschreef ik in 2007 dat het Amerikaanse economische systeem tijdens de komende crisis zou imploderen. Dat bleek eind 2008 ook het geval: de imploderende hypotheekmarkt leidde achtereenvolgens tot de ineenstorting van banken op Wall Street, de hypotheekmarkt, General Motors en Ford en AIG, Amerika’s grootste verzekeringsmaatschappij. Veel van wat ik in dat boek had opgeschreven bleek een jaar na dato bewaarheid. De crisis was een feit.”


Tegenwoordig steekt u met uw investeringsfonds geld in bedrijven actief in goud, zilver en andere andere grondstoffen. Maar ondertussen worden de voorraden grondstoffen steeds schaarser. 

“Dat klopt. Maar diezelfde schaarste zorgt er ook voor dat hun prijs de komende jaren omhoog wordt geduwd.”


U heeft ooit gezegd: in 2020 is het huidige economische systeem ingestort. Bent u zo’n doemdenker?

“Ik word wel eens een pessimist genoemd. Terwijl, als je kijkt naar wat ik zei, over de komst van de crisis bijvoorbeeld, ik voorspelde dat het binnen tien jaar zou gebeuren. En een jaar later was het een feit. Dus ik ben eigenlijk nog te optimistisch geweest. Ik zou mezelf eerder een realist willen noemen. Sinds ik met investeren ben begonnen heb ik steeds gekeken naar wat de grote bedreigingen voor ons financiële systeem zijn. De dollar, die sinds 1944 het fundament vormt van ons financiële systeem, verliest langzaam maar zeker zijn positie als wereldmunt. Een simpele oplossing voor het probleem heb ik niet. Maar één ding is zeker: er is op afzienbare termijn een monetaire ‘reset’ nodig om de overgang te kunnen maken naar de volgende fase van ons financiële systeem.”


Uw meest recente boek, ‘The Tesla revolution’, gaat over de energietransitie. Change of subject?

"Ik had in 2007 al eens een boek over de wereld van energie geschreven, met een jonge onderzoeker, Rembrandt Koppelaar, getiteld ‘De permanente oliecrisis’. Twee jaar geleden kwam ik hem weer tegen en opperde: het is misschien een goed idee om te kijken hoe de wereld er nu voor staat. We besloten een opvolger te schrijven. Door het verkoopsucces van Tesla vond ik dit een mooie titel voor ons boek. Wat Tesla doet ís ook revolutionair. Elon Musk heeft niet alleen elektrische auto’s op de markt gebracht, maar fabriceert ook zonnepanelen en batterijen voor energieopslag."


Waar kun je tegenwoordig het beste je geld in steken?

“Je kunt het beste beleggen in die zaken die niet door de overheid kunnen worden bijgedrukt, zoals staatsobligaties. Je kunt beter investeren in vastgoed, edelmetalen, of bedrijven met een hoge intrinsieke waarde. Een goed voorbeeld zijn bedrijven die profiteren van de energietransitie. Want die maakt de vraag naar grondstoffen zoals koper, nikkel, platina maar ook lithium, opeens heel groot. Neem nu zo’n Tesla: daarin zit wel tien keer zoveel koper dan in een normale auto.”


Hoe belangrijk is tenslotte geld voor u? 

"Ik ken mensen die ervoor leven om miljonair te worden. Ik vind beleggen en zaken doen een leuk spel en ik wil ook graag een comfortabel leven, maar mijn belangrijkste drijfveer is mijn nieuwsgierigheid. Daarom ben ik ook twintig jaar lang journalist geweest. Met boeken schrijven verdien ik niet zoveel, maar ik vind het veel te leuk om te doen.”


Feit

Willem Middelkoop (geb. Zwitserland, 1962) volgde een opleiding aan de HTS, werkte jarenlang als (foto)journalist en later als beurscommentator voor RTLZ. Hij belegde in appartementen voor expats in de jaren ’90 en behaalde in 2011met zijn goudwebshop AmsterdamGold.com een jaaromzet van 100 miljoen. Tegenwoordig belegt hij met zijn investeringsfonds Commodity Discovery Fund in grondstofontdekkingen. Daarnaast investeert hij eigen geld in start-ups, die zich richten op innovatieve technologie. Tenslotte is Middelkoop schrijver van een zevental boeken, waaronder ‘The Big Reset’ (2007) en ‘The Tesla Revolution’ (2017).


Delen

Journalist

Erzsó Alföldy

Related articles